Vrnitev častne članice IAS astronavtke Sunite Williams z ISS-ja

Radi bi vas obvestili o težavah naše častne članice, astronavtke Sunite Williams, ki se trenutno nahaja na Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Sunita Williams in njen kolega Butch Wilmore sta se soočila z več tehničnimi težavami na vesoljskem plovilu Boeing Starliner, kar je povzročilo večkratno preložitev njune vrnitve na Zemljo, ki je bila predvidena za 22. junij. Najnovejši načrt predvideva, da se bosta vrnila 2. julija 2024.

Težave, ki so jih zaznali, vključujejo puščanje helija in okvare krmilnih potisnikov. Inženirske ekipe so delale na reševanju teh problemov, vendar so nekateri sistemi še vedno pod budnim nadzorom. Poleg tega se je ekipa astronavtov soočila tudi z izzivi med delovanjem na ISS, kjer so morali slediti postopkom za varno zavetje zaradi bližajočih se kosov vesoljskih odpadkov​. Obširneje lahko to razberete iz originalnih sporočil za javnost (Starliner Updates)​​ (Phys.org)​.

Med podaljšanim bivanjem na ISS sta Williams in Wilmore nadaljevala s ključnimi raziskavami v mikro težnosti ter sodelovala pri vzdrževalnih nalogah na postaji. Kljub temu, da so bile težave večinoma rešene, ostajamo previdni in upamo, da bo vrnitev potekala varno in brez dodatnih zapletov​ (India Today)​​ (Space.com)​. Strokovnjaki že omenjajo možnost, da se vrnitev organizira šele čez nekaj mesecev (mint).

Sunita je med najbolj izkušenimi astronavtkami in njena predanost ter strokovnost sta navdih za vse nas, vendar pa se zavedamo, da trenutne razmere zahtevajo previden pristop in nadaljnje spremljanje. Želimo si, da bo njen povratek varen in izpeljan v kratkem.

Vodstvo Inženirske akademije Slovenije

(June 24, 2024) NASA’s Boeing Crew Flight Test astronauts Sunita Williams and Butch Wilmore (at center) pose with Expedition 71 Flight Engineers (far left) Mike Barratt and Tracy C. Dyson (far right), both NASA astronauts, in their spacesuits aboard the International Space Station’s Quest airlock.

(24. junij 2024)

Astronavta NASA Boeing testnega poleta Sunita Williams in Butch Wilmore (v sredini), pozirata z  inženirjema "odprave 7" Mikom Barrattom in Tracyjem C. Dysonom - astronavta NASA, ki sta v skafandrih, na krovu Mednarodne vesoljske postaje.

Previous
Previous

Letna konferenca CAETS 2024

Next
Next

IAS sodelovala pri podelitvi nagrade Inženirska iskra