Poročilo o posvetu o inovacijskem in tehnološkem managementu

V četrtek 26. oktobra 2023 je v prostorih GZS potekal posvet o inovacijskem in tehnološkem managementu, ki ga je organizirala  Inženirska akademija Slovenije (IAS) v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS), Ministrstvom za visoko šolstvo znanost in inovacije ter Univerzo v Ljubljani. Po uvodnih predavanjih  prof. Andreasa Pinkwarta s Tehniške univerze Dresden in Ulrike Michel-Schneider s Tehniške univerze v Pragi, ter zasl. prof. Petra Glaviča, rednega člana IAS in državnega sekretarja  dr. Jureta Gašpariča je potekala okrogla miza, ki jo je vodil predsednik IAS dr. Mark Pleško. Udeleženci so po dvourni kakovostni in poglobljeni razpravi soglasno podprli sklepe, ki so jih poimenovali:

Naredimo Slovenijo spet inovativno

1.       Takojšnja ponovna vpeljava  programa mladi raziskovalci za gospodarstvo, ki je dokazano bil uspešen most med akademsko sfero in gospodarstvom.

2.       Vpeljava predmetov podjetništvo, STEM, vključno z računalništvom in algoritmi v kurikulume od vrtca in osnovne šole naprej.

3.       Na univerzah naj študentje dobijo znanja iz  inoviranja in patentnega prava.

4.       Preprečiti moramo beg možganov in  privabiti  uspešne slovenske raziskovalce iz tujine nazaj v Slovenijo. Zato vpeljimo razpis za raziskovalne projekte za najbolj uspešne mlajše raziskovalce v višini za 1 milijon EUR za 4 leta, da naredijo svojo raziskovalno skupino. To je slovenski ekvivalent ERC projekta.

5.       Prioriteto moramo dati razvoju novih končnih izdelkov z lastno blagovno znamko. Preseči moramo vlogo, da smo zgolj visoko kakovostni proizvajalci delov v dobavnih verigah.

6.       Podpirati moramo zgolj najbolj inovativna in rastoča podjetja v Sloveniji, ne kar vsepovprek, torej tako imenovane “skrite šampione”.

7.       Kot davčno olajšavo priznamo podjetjem investicijo do 300.000 € v startup. Samo na tak način lahko hitro presežemo izjemno neugodno pomanjkanje rizičnega kapitala.

8.       Vzpostavimo večji javno-zasebni rizični sklad z večinsko javnim denarjem, a podprt s privatnim. Kazalo bi raziskati možnost, da se ta sklad poveže z nemškim “High Tech Gründer Fond” HTGF, zato da ima skupaj večji kapital in bolj razpršen rizik, povrhu pa profitira od dvajsetletnih izkušenj nemških partnerjev.

A ker smo si pred pričetkom okrogle mize zadali za nalogo razprave, da izmed vseh pobud izberemo eno samo, na kateri pa bomo res vztrajali, da jo država vpelje, smo se na koncu odločili za naslednjo, ki je jasna, preprosta in hitro izvedljiva:

Kot davčno olajšavo priznamo podjetjem investicijo do 300.000€ v startup.

Udeleženci so ob koncu razprave ugotovili, da so takšni pogovori bolj koristni od klasičnih konferenc s predavanji in dali pobudo IAS, da še naprej in redno organizira take posvete za teme, ki so relevantne za inovativnost in inženirstvo v Sloveniji.

Previous
Previous

Umrl redni član IAS prof. dr. Boris Žemva

Next
Next

Posvet o inovacijskem in tehnološkem managementu