Odkritje spominske plošče

Inženirska akademija Slovenije je sodelovala pri pripravi spominske plošče za ustanovitelja in prvega predsednika Inženirske akademije Slovenije akad. prof. dr. Janeza Peklenika.

V Društvu Slovenski astronavt so ob odkritju zapisali:

“V mesecu marcu  smo na rojstni hiši akademika prof. dr. Janeza Peklenika, na Partizanski ulici 14 v Tržiču, odkrili spominsko ploščo tržiškemu rojaku in našemu sorodniku.

Pokojni akademik, ki je bil rojen v teh hiši, je to hišo pojmoval kot DOM. Ob pogostih obiskih sorodnikov je povedal TU SE RESNIČNO POČUTIM DOMA.

Kot zanimivost naj ob tem omenim še historično in vsebinsko tradicijo hiše pomembne za kraj. Njena časovna umestitev sega pred leto 1300. V njej je živel znani odvetnik dr. Janez Ahačič, Prešernov osebni prijatelj in stari oče slovenske literarne ustvarjalke in prevajalke Lily Novy.

Prav ta navezanost na rojstno hišo akad. Janeza Peklenika je bila povod za razmišljanje o spominski plošči. S tem dejanjem smo poskusili poleg spomina na pomembnega tržiškega rojaka izboljšati tudi matrico kraja, ki je v zadnjem desetletju doživela dno in to v  okolju z eno najbogatejših obrtniško industrijskih tradicij in kontinuitete, ki je oblikovala tako lokalno kot nacionalno pomembne tehnične strokovnjake od Lamberta von Panca pa do akad. Janeza Peklenika.

Prof. dr. Janez Peklenik je bil rojen leta 1926 v Tržiču, umrl pa je leta 2016 v Ljubljani. Po končanem študiju strojništva z odlično diplomo 1954 je leta 1961 zagovarjal doktorsko disertacijo na Tehnični univerzi v Aachnu v Nemčiji.  Bil je docent na Tehnični univerzi v Aachnu, kasneje pa njen profesor. Redni profesor je bil tudi na University of Birmigham v Veliki Britaniji in na University of Illinois v ZDA. Po vrnitvi v domovino je bil redni profesor in dekan na fakulteti za strojništvo v Ljubljani. Od leta 1987-1989 pa rektor Univerze v Ljubljani.

Bil je redni član Slovenske akademije  znanosti in umetnosti, ustanovitelj Inženirske akademije Slovenije, častni profesor Univerze v Birminghamu v Veliki Britaniji,  v Pittsburgu, ZDA, v Berlinu v Nemčiji, Nanjingu na Kitajskem, Tokiu na Japonskem in predavatelj na vodilnih univerzah na svetu. Bil je tudi ustanovitelj in urednik Journal of Manufacturing System, Detroit ZDA. Za svoje znanstveno raziskovalno delo je prejel številne nagrade in medalje tako doma kot po svetu.

V Tržiču je v letu 1999 organiziral računalniško opismenjevanje zainteresiranih kandidatov iz takratnega podjetja Tiko in spodbujal nabavo računalniško vodenih strojev, kar je pripeljalo do nabave CNC stroja v omenjenem delovnem kolektivu. V nadaljevanju pa si je želel s tehniško službo Tika ukvarjati s sodobnim tržno zanimivim proizvodnim programom, a mu je bolezen to namero preprečila.

Akad. Janez Peklenik je bil po besedah prof. dr. Butale v svojem času vizionar, ki je usodno zaznamoval tehnološki napredek v mednarodnem merilu ter Fakulteto za strojništvo utrdil v vrsti najbolj znanih raziskovalnih inovacijskih in pedagoških institucij. Pred leti so se mu na tej fakulteti poklonili z obeležjem v vhodni avli fakultete in kot je dejal prof. dr. Butala so še posebej ponosni na to, da se njegovemu spominu poklonimo tudi v Tržiču, kjer se je pot tega klenega Slovenca, akad. prof. dr. Janeza Peklenika začela.

Na koncu se želim zahvaliti vsem tistim, ki ste nam pomagali realizirati ta projekt. To so: Občini Tržič, Inženirski akademiji Slovenije, Fakulteti za strojništvo, direktorju Marjanu Maliju podjetja MALI E TIKO, Darku Štrusu, Radu Hrvatinu za izdelavo plošče, prof. Mariji Cvetek za sooblikovanje tekstualnega dela plošče, Marku Zaplotniku za tehnična dela pri postavitvi plošče, trobilnemu kvintetu članov Pihalnega orkestra Tržič in fotografu Dušanu Podrekarju.

Še posebej velja zahvala prof. Miji Peklenik, ženi pokojnega akademika, ki nam je velikodušno poklonila akademikove dragocenosti, ki bodo razstavljene v njegovi spominski sobi, v hiši kjer se je rodil.

Naša vizija pri tem je, da bomo skušali uresničiti vizijo žive sobe, ki bo občasno gostila študente Fakultete za strojništvo z njihovimi uspešnimi projekti, saj po besedah dekana prof. dr. Mihaela Sekavčnika mladi ljudje potrebujejo tovrstne priložnosti, s katerimi se lahko preizkusijo in dokažejo sebi in drugim.

Melanija Primožič”          

Odkritje spominske plošče

foto: Dušan Podrekar

Previous
Previous

Umrl častni član IAS prof. Dušan Petrač

Next
Next

Član IAS prof. dr. Marko Topič soavtor članka, objavljenega v prestižni reviji Science