Prof. dr. Erkki LEPPÄVUORI, predsednik finskega inštituta VTT obiskal IAS

23. novembra, 2011

Inženirska akademija Slovenije (IAS) je v sredo, 23. novembra 2011, gostila predavanje finskega prof. dr. Erkkija Leppävuorija, predsednika in glavnega izvršnega direktorja VTT. VTT je največji raziskovalni inštitut v severni Evropi z letnim prihodkom 292 milijonov evrov, ki zaposluje preko 3.000 sodelavcev. Predavanje v sklopu uveljavljanja modela Tehnološke avtoceste Slovenije je bilo namenjeno razumevanju delovanja institucionalnega okolja, potrebnega za sistematično povezovanje gospodarstva in raziskovalnega sfere, ki daje učinke v inovacijah in povečevanju dodane vrednosti.

Prof. dr. Erkki Leppävuori je uvodoma umestil pomen raziskovalnih institucij (RTO), ki so pomemben sestavni del raziskav v Evropski uniji, a so v oblikovanju politik pogosto prezrte. Predstavil je vlogo treh vrst inštitutov, ki opravljajo raziskovalno delo: znanstveno raziskovalne institucije, državni ali sektorski instituti ter raziskovalne organizacije (Research&Technology Organizations – RTO). Poudaril je, da univerze pogosto vidijo raziskovalne institucije kot posrednike pri prenosu znanj v industrijo, kar pa je zmota: delo teh institucij postaja vedno bolj povezano in soodvisno.
Prav tako je opozoril na potencial, ki izvira iz meddržavnega povezovanja, saj so omrežja raziskovalnih organizacije še vedno sorazmerno omejena znotraj držav.

Brez ministrstva, a z modrostjo Sveta in pomembnim VTT inštitutom
Delež raziskav in razvoja v BDP na Finskem je lani znašal 3,90%, v 2009 celo 3,96%, predvsem pa velja na Finskem pozitiven odnos do vlaganj v R&D, je poudaril Leppävuori. Institucionalno nimajo posebej oblikovanega ministrstva za znanost, obstaja pa Svet za raziskave in inovacije na državni ravni, ki jo vodi sam predsednik vlade.

Inštitut VTT, katerega pomembna prednostna strateško-razvojna naloga je internacionalizacija, dosega letni promet 292 milijonov evrov in ima zaposlenih 3.167 sodelavcev. Med rezultate inštituta sodi 290 prijav invencij in 33 prijav software-a v letu 2010, preko 1.100 patentov in patentnih aplikacij v portfelju VTT-ja, delno solastništvo VTT-ja v 19-ih podjetjih konec 2010, 2.000 letno izdanih publikacij, skupaj od leta 1943 preko 6.850.

Udeležence je zanimalo, kako prof. Leppävuori vidi razkorak Slovenije z vidika nadpovprečnih raziskovalnih dosežkov, ki je dvakratnik finskih, obenem pa za dodano vrednost, ustvarjeno v gospodarstvu, velja prav obratno. Kot odgovor na ta izziv je Leppävuori kot eno ključnih značilnosti VTT inštituta opisal tržnost naravnanost in sposobnost prepoznati in predvideti potrebe kupcev. »V nekem smislu smo na sredini med svetovalno (consulting) hišo in znanstvenimi raziskovalci, iz raziskav delamo posel.«

Prof. dr. Jadran Lenarčič je ob dogodku poudaril: »Obisk je pomemben z vidika prepoznavanja vloge in potenciala inženirstva v tehnološkem razvoju družbe. Pomembno je, da smo se seznanili s finskim konceptom, ki je priznan po visoki učinkovitosti, izvirajoči iz povezanosti med podjetniško in raziskovalno sfero. V prihodnosti nas zanima ustvarjanje še bolj učinkovitih in globljih povezav z institucijo, kot je VTT. Kajti, tudi slovenske raziskovalne organizacije so lahko most ali – kot poudarjamo – tehnološka avtocesta, za naše gospodarstvo prav pri teh povezavah.«

Posted in: Arhiv novic