PREDSEDNIK IAS SODELOVAL NA POSVETU PRI PREDSEDNIKU RS BORUTU PAHORJU

26. april, 2020

Dne 22.4. je dr. Mark Pleško, predsednik IAS, sodeloval na posvetu pri Predsedniku RS, Borutu Pahorju, ki je bil glede na razmere izpeljan v obliki videokonference. Poleg našega predsednika so se posveta udeležili še akad. dr. Tatjana Avšič-Županc, prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj, prof. dr. Edvard Kovač, Lenart J. Kučić, prof. dr. Jadran Lenarčič, Medeja Lončar, prof. dr. Mojmir Mrak, dr. Iztok Seljak ter akad. dr. Franc Strle.

Predsednik IAS je med drugim izpostavil:

  • Slovenija naj izkoristi trenutno krizo, da pripelje nazaj naše uspešne rojake v tujini, da ne samo zase, temveč tudi za druge Slovence ustvarijo dobra delovna mesta. 
  • Kriza je pravi trenutek, da preusmerimo delovno silo na področja z višjo dodano vrednostjo; saj druga ne bodo preživela. Dodano vrednost povečamo z vlaganjem v razvoj.
  • Med in po zadnji krizi smo pa rezali ravno razvojna sredstva od 0.7% na 0.4% BDP-ja. Vsi ostali proračunski porabniki so medtem prišli nazaj na pred-krizno raven, edino sredstva za raziskave in razvoj še niso, zato je še toliko bolj smiselno tja usmeriti pomemben del državne krizne pomoči.

Celotno objavo z videoposnetkom si lahko ogledate na naslednji povezavi:

http://www.predsednik.si/up-rs/uprs.nsf/objave/04D03C7723F9C3A5C1258552004492F3?OpenDocument

Naš predsednik govori od 36. minute in od 1:09:33

Posted in: Novice