ISKRENE ČESTITKE VSEM INŽENIRJEM IN ZDRAVNIKOM, KI SO V ENEM MESECU Z LASTNIMI SREDSTVI RAZVILI 4 PROTOTIPE RESPIRATORJEV

25. april, 2020

Inženirska akademija Slovenije čestita slovenskim inženirkam in inženirjem, ki so v petek, 24. 4. 2020 uspešno predstavili 4 respiratorje razvite z domačim znanjem in to brez kakršnekoli finančne podpore države. Respirator je  naprava za ritmično prezračevanje pljuč bolniku, ki ne more dihati. Sopomenka za respirator je ventilator, natančnejše pojmovanje za napravo v stroki pa medicinski ventilator. V času razmaha novega korona virusa je beseda respirator pogosto v rabi, predvsem v zvezi s povečano potrebo po teh napravah. 

Na testiranju so preizkusili štiri slovenske prototipe ventilatorjev. Vodja zdravniške ekipe, ki jih je testirala v Medicinskem simulacijskem centru UKC Ljubljana doc. dr. Tomislav Mirković je dejal, da so ekipe opravile neverjetno delo, ob morebitnem večjem izbruhu novega koronavirusa v Sloveniji pa bomo lahko bolj pripravljeni. Ekipe so:

  1. Fakulteta za elektrotehniko  Univerze v Ljubljani – FEspirator,
  2. Ekipa: Lotrič Meroslovje, Domel, EKWB, Tehnološki park, Ljubljana, Zavod 404 ter podjetje BPMC
  3. Skupina posameznikov, ki delajo v različnih podjetjih, med drugim v Fotoni in Domelu
  4. Hiša eksperimentov.

Po petkovem  (drugem)  krogu testiranj so štiri prototipe ventilatorjev predstavili tudi novinarjem. “Da smo v tako kratkem času Slovenci vseh strok stopili skupaj in naredili take izdelke, je verjetno nekaj neponovljivega,” je ob tem dejal generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Janez Poklukar, piše STA.    

Bo v prihodnje prišlo do industrijske proizvodnje? “V dveh tednih je bilo ogromno interesa. Prijavilo se je 170 posameznikov, skupin in podjetij,” je povedal Marjan Rihar z Gospodarske zbornice Slovenije. Ali bo prišlo do njihove industrijske proizvodnje, pa je po Riharjevih besedah odvisno tudi od interesa razvojnih skupin, ki bi prav gotovo morale nekaj vlagati same. Prizadevajo pa si, da bi dobili namenska sredstva v okviru protikoronske zakonodaje.

Ekipa pod vodstvom prof. dr. Marka Topiča je razvoj osnovala na ročnem predihalnem balonu. V Sloveniji uporabljajo v medicinskih ustanovah tako imenovani »Ambu bag« ali na splošno »ročni oživljalec« ali “samonapihljiva vrečka”. To je ročna naprava, ki se običajno uporablja za prezračevanje s pozitivnim tlakom bolnikom, ki ne dihajo ali ne dihajo ustrezno. Takih naprav je v Sloveniji preko 10.000. Skupina je napravo avtomatizirala in opremila s senzorji ter delovanje optimirala z algoritmi iz umetne inteligence. Tako nadgrajena naprava opravlja vse funkcije ventilatorja, ima pa celo vrsto prednosti (enostavna sterilizacija, intuitiven uporabniški vmesnik, baterijsko ali akumulatorsko napajanje za uporabo v vozilih itd.).

Na projektu so sodelovali razvojniki Katedre za elektroniko in Katedre za mehatroniko. Vodja razvoja je bil izr. prof. dr. Marko Jankovec, ki je vključil tudi nekaj najboljših študentov pri svojih predmetih. Številna slovenska podjetja so prispevala svoje proizvode in storitve, v svetovalni vlogi je sodelovala tudi Inženirska akademija Slovenije.

Po preizkušanju je doc. dr. Tomislav Mirković, dr. med., vodja Strokovne komisije KC Ljubljana v svoji izjavi povedal: »FEspirator je v celoti izpolnil testirane cilje in izkazuje praktično vse funkcionalnosti profesionalnih ventilatorjev. Nisem si mogel misliti, da iz predihalnega balona, ki je srčika tega ventilatorja, lahko narediš ventilator, ki dosega v groben vse funkcionalnosti profesionalnih ventilatorjev. Če bi ocenjeval z ocenami od 1 do 10, je to za FEspirator sigurno ocena 11.«

Inženirska akademija Slovenije je ves čas podpirala razvoj respiratorjev doma, in po testiranju je tudi največjim dvomljivcem dokazano, da to znamo in zmoremo. ISKRENE ČESTITKE VSEM, KI SO V ENEM MESECU Z LASTNIMI SREDSTVI RAZVILI 4 PROTOTIPE. Posebne čestitke pa našemu rednemu članu IAS, prof. dr. Marku Topiču, ki je vodil ekipo Fakultete za elektrotehniko. Škoda, da MGRT (še) ni finančno podprlo inženirjev, ki so verjeli vase in imeli ustrezno pomoč zdravnikov – specialistov. Dovolj bi bilo manj kot 1 (en) % sredstev, ki so jih porabili za nakup ventilatorjev iz tujine. Prepričani smo, da bomo skupaj z državnimi in vladnimi organi in funkcionarji dosegli večje spoštovanje do dela inženirjev in bolj pogumno financiranje razvoja in inovativnosti pri nas. IAS se za to zavzema in zato stalno išče in ustvarja dialog z državo, vlado in njenimi institucijami.

Vodstvo Inženirske akademije Slovenije

Vsi sodelujoči na projektu FEspirator – pandemski ventilator
FEspirator na preizkušanju v Medicinskem simulacijskem centru UKC Ljubljana (Foto: Jože Suhadolnik).

Posted in: Novice