4. marec – svetovni dan inženirjev

4. marec, 2020

Ljubljana, 4. marca – Inženirji danes prvič obeležujejo svetovni dan inženirjev. Namenjen je izpostavljanju dosežkov inženirjev in izboljšanju zavedanja, da je inženirstvo v središču modernega načina življenja in trajnostnega razvoja.

Unesco je 4. marec za svetovni dan inženirjev razglasil na predlog Svetovne zveze inženirskih organizacij. Ta je svetovni dan predlagala leta 2018, ko je praznovala 50-letnico ustanovitve.

Inženirstvo igra ključno vlogo pri doseganju ciljev ZN glede trajnostnega razvoja, poudarjajo v Unescu in pričakujejo, da bo svetovni dan pripomogel k razumevanju javnosti, kako pomembna je ta dejavnost za vsakdanje življenje in prihodnji razvoj.

Inženirska akademija Slovenije čestita vsem slovenskim inženirjem ob našem dnevu in ponovno poudarja, da se bo bolj zavzemala, da se slovenska družba zaveda pomena znanosti in inženirstva za kvaliteto življenja in napredek družbe. Tudi politika in celo finančno-upravljavske družbe, kot so SDH in banke, potrebujejo znanstveno izobražene ljudi in inženirje, ki razumejo podjetja in projekte, ki jih upravljajo oz. katerim nudijo kredite.

Posted in: Novice, Uncategorized