Predsednik IAS v poročilih nacionalne TV Kitajske

18. december, 2018

V okviru sodelovanja s Kitajsko akademijo znanosti (CAS) na področju tehnologije in inženirstva za fuzijo se je predsednik IAS dr. Mark Pleško na povabilo njenega inštituta za fiziko plasme udeležil svečanosti ob ustanovitvi mednarodnega centra za sodelovanje na področju fuzijske energije (IFEC – International Fusion Energy Cooperation Center). Z drugimi visokimi predstavniki fuzijskih centrov iz EU, ZDA, Rusije, Japonske in Koreje in domačimi uglednimi strokovnjaki je položil temeljni kamen za izgradnjo Celovitega raziskovalnega kompleksa za podporo CFETR (“Comprehensive Research Facilities in Support of CFETR”).

CFETR (China Fusion Engineering Test Reactor) je nov načrtovan kitajski fuzijski reaktor, ki je, naslednja generacija po ITER, največji načrtovan kitajski znanstveni mega-projekt.

Projekt je izjemnega nacionalnega pomena za Ljudsko republiko Kitajsko, zato je bila daljša novica objavljena tudi na nacionalni televiziji, kjer se vidi predsednika IAS na častni tribuni in med polaganjem temeljnega kamna.

Novica je dosegljiva na spodnji povezavi:

http://news.cctv.com/2018/12/14/VIDE4bbsZNqWCdiSCYEefXBT181214.shtml

Posted in: Novice